Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Info over Zweden

Zweden is een Scandinavisch koninkrijk in Noord-Europa. Het land wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten, de Oostzee in het zuidoosten, en de Botnische Golf in het oosten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren. De hoofdstad is Stockholm. Het is een van de rijkste en welvarendste landen ter wereld.

Buiten Zweden is het land vooral bekend door de uitgestrekte bossen en duizenden meren, Zweeds ontwerp, Zweedse kinderboeken als Pippi Langkous en Nils Holgersson, Zweedse winkels als IKEA en H&M en de Nobelprijs

Bevolking

Zweden heeft 9.029.002 (2005) inwoners en een bevolkingsdichtheid van 20,1 / km² (2005). Ongeveer 86% van de bevolking behoort tot de Zweden. Verder wonen er al jaren Saamen, Noren, Finnen in het land. Sinds de jaren ’60 komen er ook veel mensen uit alle delen van de wereld, maar vooral uit Voormalig Joegoslavië, Iran, Irak, Syrië, Chili, Turkije, Hongarije en Argentinië.

Taal

De Vikingen spraken een gemeenschappelijke Germaanse taal, Oudnoors of Norrön. Tegenwoordig is er duidelijk onderscheid tussen het Deens, Noors en het Zweeds. Zweden kent geen officiële taal. De facto is dit het Zweeds. Erkende minderheidstalen zijn het Samisch, het Fins en het Roma.

Geografie

Zweden is het grootste land van Scandinavië en is 11 keer groter dan Nederland. Zweden is tegenwoordig verdeeld in drie landsdelen, historisch vier:
Norrland
Svealand
Götaland
Deze landsdelen zijn op hun beurt in zogeheten landschappen onderverdeeld.

Het land is voor het grootste deel bedekt met uitgestrekte naaldbossen, met name in het noordelijk deel van het land. Het zuidelijk en oostelijk deel is vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen, steeds meer reliëf vertonen en in het Scandinavisch Gebergte overgaan. Het hoogste punt van Zweden is de Kebnekaise met 2111 m.

Het land is bezaaid met meren, circa 96.000. De twee grootste liggen in het zuiden: het Vättermeer (Zweeds Vättern) en het Vänermeer (Zweeds Vänern), het grootste meer van Zweden. De langste rivier van Zweden is de Göta älv.

Natuur

In de Zweedse natuur komen grote wilde dieren voor zoals elanden, beren, wolven, veelvraten en lynxen.
Er zijn diverse natuurparken zoals het Padjelanta nationaal park. Zie ook: natuurparken in Zweden.

Bekend natuurgebied is ook Lapland met een deel van Zweden met de natuurverschijnselen de middernachtzon en het noorderlicht. Het noordwesten maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het woongebied van de Saami, die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië zijn.

Vervoer

Vanuit Denemarken is een brug/tunnel naar Zweden, de Sontbrug. Ook zijn er internationale veerdiensten van en naar Duitsland, Denemarken, Polen, Estland en Finland. Internationaal vliegverkeer is mogelijk naar Malmö, Göteborg en Stockholm. Het Zweedse spoorwegennet heeft een lengte van 11.481 kilometer, waarvan 9.400 geëlektrificeerd. <10> Het beheer van het spoorwegennet is in handen van SJ (Statens Järnvägar). Bekende treinen van de SJ zijn de hogesnelheidslijnen X2000.

Het wegennet is 210.760 km lang. Op doorgaande wegen in Zweden mag men in de regel 70 of 90 km/h rijden, op de (vrij schaarse) autosnelwegen is vaak 110 km/h toegestaan.