Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm, bijgenaamd “Venetie van het Noorden” telt ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Door de uiterst strategische ligging (tussen het Malarmeer en de Oostzee) is de stad nu een van de modernste en levendigste steden in noordelijk Europa. Naast de oude stad liggen om Stockholm enkele grote satellietsteden die door de vooruitstrevende stedenbouwkundige aanleg wereldberoemd zijn.

Doordat de oude stad zicht uitstrekt over 14 eilanden, scheren genaamd, die onderling door bruggen met elkaar verbonden zijn, maakt het water in Stockholm is cultureel, economisch en financieel het centrum van Zweden. Het is de residentie, de zetel van de regering, zetel van alle banken, wetenschspsinstellingen, tels ongeveer 50 musea en heeft een bloeiend muziek- en theaterleven. Daarnaast zijn er schitterende winkels, hotels, restaurants en nachtclubs.

Enkele foto’s van de binnenstad

belangrijkste bezienswaardigheden

  1. Het stadhuis: Het in 1923 gereedgekomen stadhuis is een schepping van de architect Ostberg. Het gebouw ademt een zeer bijzondere schoonheid. Binnen trekken de wonderschone zalen, de blauwe ontvangsthal, de raadzaal en de godenzaal vele bezoekers.
  2. De Riddarholm-kerk: Deze kerk is het Pantheon van Zweden en dateert uit de dertiende eeuw. Het is de laatste rustplaats van veel Zweedse koningin en er zijn grafkapellen van enkele adellijke families.
  3. Het koninklijk paleis: In de oude stad (de Gamla Stan) bevindt zich een bijzonder aantrekkelijk gebouw: het Koninklijk Paleis (Kungliga Slottet). Dit is een tussen 1690 en 1754 gebouwd complex met stijlen die varieren van renaissance en barok tot classicisme. Te bezoeken zijn de feestzaal, de Bernadottezaal, het wapenmuseum en de schatkamer met de kroonjuwelen. Op het buitenhof vindt elke dag de aflossing van de wacht plaats.