De wegen
Noorwegen is een ideaal land om per auto te reizen. De wegen zijn redelijk goed onderhouden en onderweg kun je genieten van de overweldigende Noorse natuur. Zodra je de rijksweg afgaat en kiest voor kleine binnen weggetjes, moet je regelmatig uitwijken voor schapen of koeien. Of wat dacht je van een kudde geiten die midden op de weg liggen te luieren. Flink toeteren of even uitstappen is noodzakelijk om ze ertoe te bewegen je erdoor te laten
Veilig
Noorwegen is ook een relatief veilig land om per auto te verkennen. Overvallen bij benzinestations en rustplaatsen komen nauwelijks voor. Je kunt rustig even een boodschap doen of aan de picknicktafel je lunch nuttigen. Ook de toiletten zijn redelijk schoon. Voor kinderen is er soms een klein speeltuintje aanwezig.
Snelheid
In Noorwegen moet je geen haast hebben. Denk je even 350 km af te leggen, dan ben je zo een dag onderweg. Er zijn voornamelijk alleen tweebaanswegen. De maximum snelheid ligt tussen de 70 en 80 km per uur. rond de bebouwde kom 60 km per uur en in de bebouwde kom 50 km per uur. In bergachtig gebied en het Fjordengebied kom je vaak niet boven een gemiddelde uit van 60 km per uur. Je hebt alle tijd om naar buiten te kijken en te genieten van al het moois om je heen. Geen gejakker, geen stress. Heerlijk.
Tol (bomveg / bompenger)
Op een aantal wegen wordt tol geheven. Het is raadzaam om altijd contant geld bij je te hebben, niet bij alle tolwegen is het mogelijk om met een pas te betalen, niet alle tolwegen zijn altijd bemand.
Onbemande lokale tolweggetjes
Naast de tolwegen die je op het overzicht aantreft, zijn er ook nog kleine tolweggetjes. Meestal zijn dit onverharde private wegen die onderhouden worden door de eigenaar. Zo’n tolweg kan leiden naar een startpunt voor diverse wandelingen, een klein skigebiedje of een gebied met hutten. Deze tolwegen zijn onbemand. Meestal is er een soort hokje waar je een
formulier invult en een envelop met geld achterlaat. Het bewijs van betaling kun je achter je voorruit plaatsen. Een systeem dat al heel lang goed functioneert onder de Noren. Om te zorgen dat deze wegen onderhouden en toegankelijk blijven, is het van groot belang dat ook wij Nederlanders naar eer en geweten zullen betalen.
Tunnels
De Noorse tunnels variëren in lengte van een paar honderd meter tot wel 25 km lang. De tunnels zijn aangelegd om efficiënter en sneller van A naar B te reizen of lawinegevaarlijke trajecten te omzeilen. De hoogte van een tunnel varieert tussen de 4,40m en de 4,60m. Soms komt het voor dat bij bepaalde bruggen of tunnels de max. hoogte 3,40m is. Dit wordt altijd duidelijk vooraf aangegeven (gelukkig). Voor de meeste toeristen die reizen per camper of met een caravan is dit geen probleem.
Wegenkaarten
De autokaart met schaal 1:335.000 van Kümmerly+Frey is een ideale autokaart voor Noorwegen. De kaart wordt in 4 delen verkocht en is zeer gedetailleerd. Tunnels, tolwegen, hotels, campings, wandelgebieden etc. worden duidelijk aangegeven op de kaart. Ook informatie over wegen die in de winter afgesloten worden, vind je op de kaart. Daarnaast raden wij aan een klein overzichtskaartje van Noorwegen te kopen waar de belangrijkste hoofdwegen op staan. Bij de uitgebreide kaart mis je soms het overzicht om je reis goed te kunnen plannen.
Winterbanden
Er zijn twee soorten winterbanden in Noorwegen: spijkerbanden (piggdekk) en banden zonder spijkers (piggfrie dekk). Het is niet toegestaan om tussen de eerste maandag ná Pasen (1 mei in de drie noordelijke provincies) en 1 november (15 oktober in de drie noordelijke provincies) met spijkerbanden te rijden. Het gebruik van winterbanden zonder spijkers wordt
sterk aanbevolen door de overheid, omdat spijkerbanden erg slecht zijn voor het asfalt en het milieu (vrijkomende stofdeeltjes). Verzekeringsmaatschappijen stellen beide bandensoorten gelijk. In Oslo en Trondheim dien je als gebruiker van spijkerbanden een extra belasting te betalen, ook als je slechts door de stad heen rijdt. Reis je in de winterperiode naar Noorwegen vanuit Nederland, zorg er dan voor dat je winterbanden (zonder spijkers) onder je auto hebt. Deze kun je in Nederland huren bij verschillende bedrijven.
Bron: Norsk.nl