Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Trondheim

De eerste hoofdstad van Noorwegen was gelegen bij de monding ( = os ) van de Nid Rivier, vandaar Nidaros, dat nu Trondheim heet. Trondheim vanaf een berg( Na verhitte discussies heeft de meerderheid van de inwoners de oude nam uit de sagen afgewezen ). Langs de zowel lange als de brede Trondheim-fjord bevonden zich vruchtbare gronden. Dankzij de landbouw, bosbouw, visserij en jacht genoten de bewoners een relatief hoog welvaartspeil.

Op Architectuurgebied is Trondheim een houten stad. Het op één na grootste houten gebouw van Scandinavië is het Singsaker studentenhome met de Stifsgården. Ook de moeite waard zijn de havengebouwen langs de Stadsbrug en de Nidelva, die rijk is aan zalm. Na de stadsbrand van 1681 tekende de Luxemburger Johan Casper von Cicigon een nieuw standsplan, dat de basis legde voor de huidige stadsstructuur. De Technische Hogeschool van Noorwegen leid al generaties lang burgerlijk ingenieurs op ( die de jonge meisjes van Trondheim als echtgenotes “ontvoeren”, zodat zij over heel Noorwegen verspreid raken ). Hier vindt u de grootste onderzoeksinstelling van Noorwegen ( SINTEF ) en de Universiteit . Trondheim heeft een rijk cultuurleven( Het Trøndelag- theater met de Olav-hal, het Muziekhistorische museum te Ringve, het kamerorkest enz. )

Enkele cijfers

 1. >Aantal inwoners: 149.000
 2. Oppervlakte: 342 km2
 3. Bebouwde grond: 73 km2
 4. Bossen: 122 km2
 5. Kranten: Adresseavisen ( “De adreskrant” ), oplage 88.000
 6. Zonuren tijdens 34 % van de lichte periode.
 7. Vaernes, de luchthaven van Trondheim, ontvangt jaarlijks 2,1 miljoen passagiers ( dus 14 maal zoveel als het aantal inwoners )

Wat moet men in Trondheim gezien hebben ?

 1. De Nidaros-Kathedraal
 2. het muziekhistorische Museum, Ringve. Open van mei tot september
 3. Stiftsgården. Open van juni tot augustus
 4. Het Wetenschapsmuseum.
 5. Het Trøndelag-Volksmuseum. Open van mei tot augustus
 6. De kunstvereniging van Trondheim. Gesloten op maandag

Stadskaart van Trondheim