Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Tromsø

De Hoofdstad van de “Noordkalot”, de Poort tot de Noordelijke IJszee, het Parijs van het noorden, de poort tot het Archtische gebied…. Zoals het Noorse spreekwoord zegt: “Een gelief kind heeft vele namen”.

Tromsø telt momenteel 59.0000 inwoners en de gemeente Tromsø beslaat een oppervlakte van 2.558 km2( groter dan de provincie Vestfold ). De 2 plaatselijke kranten hebben 42.000 abonnees. Een luchtfoto van Tromsø Het eiland Tromsø, waar de oudste gebouwen liggen, is via een brug van 1016m met het vasteland verbonden, maar de verkeersdrukte is zo toegenomen ( ja, zelfs hier…) dat men een bijkomende autotunnel onder de zee-engte heeft moeten aanleggen. Een anderetunnel onder het stadscentrum door gaat naar het vliegveld ( 500.000 – 600.000 passagiers per jaar ). Verder naar het westen bevinden zich de 1235 m lange brug naar Kvaløya en een tunnel naar Ringvassøy in het enorme eilandenrijk van het westen. Deze stad was een onvermijdbaar trefpunt in de tijd toen de boot nog het enige communicatiemiddel was. Ook vandaag is Tromsø nog een knooppunt voor zowel het weg- als het luchtverkeer.

De eerste kerk werd hier in 1252 gebouwd, De paus noemde hem “de kerk vlakbij de heidenen”. De erkenning van Tromsø als stad kwam er pas in 1794, nadat Bergen en Trondheim hun handelsmonopolie op Noord – Noorwegen hadden verloren.

Het moderne Tromsø is nog steeds een zeevaart- en visserijstad, met een op de zee gerichte industrie. Maar in de eerste plaats is het een handesl- en dienstenstad voor de provincie Troms. De officiële instanties voor dit deel van Noorwegen zijn hier gevestigd. Het ziekenhuis werkt met “medicijn op afstand “, waarvan de gezondheidssector gebruik kan maken, onafhankelijk van waar men zich bevindt. En de onderwijssector bevat alles wat nodig is. De stad heeft 17 scholen en hogescholen met 13.000 leerlingen. De universiteit van 1972 heeft 4000 studenten en is gespecialiseerd in samische vakken en vakken met betrekking tot de visserij. Door middel van marinebiologische onderzoek wenst men het gebruik van de zee, visserij, landbouw en biotechnische industrie te ontwikkelen. Het vliegveld ontvangt meer dan een half miljoen passagiers per jaar. De restaurant zijn altijd druk bezet. Hier vindt u ook de noordelijke brouwerij ter wereld, met een bar voor de bezoekers ( één van hun specialiteiten is Mack-bier met meeuwe- eieren als uitsmijter ) Het winkel aanbod is uitstekend.

Wat moet u in Tromsø zien ?

  1. Polaria – een avonturencentrum met als thema’s de Noordelijke IJszee, de Zuidelijke IJszee en de Barenszee.
  2. Het museum van Tromsø op 4 km van het centrum.
  3. De botanische tuin in Tromsø is de noordelijkse “hortus botanicus” ter wereld met platen uit arctische en antarctische streken en bergplanten uit de hele wereld.
  4. De Tromsdalen – kerk
  5. Fjellheisen ( De berglift ), een kabelbaan die u tot 420 m boven de zeepsiegel brengt, waar u van een prachtig en weids uitzicht kunt genieten. Werkt ook ’s nachts wanneer de middennacht zon schijnt.
  6. Het poolmuseum
  7. De Tromsø kunstvereniging ( Tromsø kunstforening )
  8. Noord Noors kuntmuesum ( Nordnorsk Kunstmuseum )

Stadskaart van Tromsø