Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Svolvær

Svolvær is de onbetwiste hoofdstad van de Lofoten-archipel, ook al is de kabelvåg / Vågen het histroische centrum. In Svolvaergeita ( “Geitenberg” ), met zijn twee opmerkelijke hoorns, die 1,5 m uit elkaar staan, kunt u zich moeilijk vergissen, en er zijn mensen die de sprong wagen.

Svolvær telt 4000 inwoners. De hele gemeente heeft er 9000. De basis van dit kuststadje was en is de grootste kabeljauwvisserij ter wereld, die elk jaar van januari tot april. De gemiddelde jaarlijkse vangst bedroeg vroeger 30 á 50 miljoen KG. De vangst varieert van jaar tot jaar tussen de 25 – 50 miljoen kilo. Er zijn nu ook minder dan 3000 vissers, tegen 20.000 in 1947. De stad beschikt over allerlei industrieën die verband houden met het verwerken van de vis, de visserij zelf en de scheepvaart. Het produceren van broedsel van kabeljauw en heilbot ( het kweken van vis ) gaat gepaard met grote spanning.

Het sterk toegenomen toerisme ligt aan de basis van een uitgebreid en gevarieerd infrastructuur en dienstenaanbod voor reizigers. Er zijn talkrijke hotels. Het vliegveld ontvangt zo’n 68.000 passagiers per jaar. De krant ” Lofotoposten ” heeft ongeveer 9.400 abonnees. En de temperatuur zijn noot te hoog of te laag: De gemiddelde temperatuur bedraagt in juli ± 13,9 °c en in januari + 1,8 °c