Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Stavanger

Toen in het begin van de jaren 70 in de Noordzee voor Stavanger grote olie voorraaden werden ontdekt, ontwaakte de stad die de afgelopen eeuw vooral van de haringvangst en de consevenindustrie had geleefd. Vanaf dat moment heeft Stavanger zich ontwikkeld tot een van de rijkste steden van Noorwegen.

De bij de grote oliemaatschappijen werkzame Amerikanen, Engelsen en Fransen dragen bovendien bij tot de zichtbare internationalisering van de inwoners van Stavanger. ’s Avonds wemelt het van de jonge mensen in de kleine steegjes van het fraaie voetgangersgebeid met het moderne cultureel centrum. Die jonge mensen zijn echter op zoek naar een vrij zitplaats in een van de vele kroegjes.

De stad heeft ondanks alles iets kleinsteeds. Het centrum, overzichtelijk en rond de haven gebouwd, heeft een aantal gezellige restaurants, de vis-, bloemen- en groentemarkt en langs de westkant de idyllische Gamle Stavanger met oude witgeschilderde, houten huisjes uit de twee latte eeuwen, die na jarenlang touwtrekken ten slotte werden beschermd.

Ten zuiden van de haven staat de Stavanger domkirke, een van de mooiste middeleeuwse kerken van Noorwegen. Wie eens in de buurt is, moet in elk geval naar de brede zandstranden van Jaeren gaan of een dagtocht ondernemen naar de indrukwekkende rots Prekstolen, die duizelingwekkend boven de Lysefjord troont.

Aantal inwoners: 104.400

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden ?

  1. Gamle Stavanger. In de nauwe steegjes tussen de oude, houten huisjes van oud Stavanger op de westkant van de Vågen waant men zich in de 18de en de 19de eeuw, toen hier nog handels- en zeelieden woonden. De ongeveer 160 oudem fraai gerestaureede huizen zijn beschermd.
  2. Ullandhaug ten westen van de uitzichttoren Ullandhaugtårnet, met fantastisch gezicht op Stavanger, Jaeren en de oude Noordzee, heeft men een oude boederij van 350 550 na Chr. gereconstrueerd. Daarnaast liggen graven uit de bronstijd of de vikingtijd, en resten van een woonplek uit de steentijd. Ca. 5 km ten zuiden van Stanger.
  3. Stavanger Domkirke. Nadat Stavanger in 1125 bisschopszetel was geworden, liet bisschop Reinhald av Winchester met de hulp van Engelse handwerklieden deze domkerk in Anglo Normandische stijl bouwen. Na een brand bleef het gotische koor ( 1300 ) behouden.

Stadskaart van Stavanger