Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Lillehammer

In februari 1994 werden beelden van deze fraaie plaats aan de noordelijke kant van Mjøsa – met 365 km2 het grootste binnen water van Noorwegen – overal in de wereld op de televisie getoond. Op dit moment vond hier namelijk de 17de Olympiade plaats. De plaats Lillehammer Kort daarvoor werden onder andere het Olympiadepark met de Lysgaardsbakkene en bij Hunderfossen de noordelijkste bobo- en rodelbaan van Europa aangelegd. Ook vele hotels en restaurants vijzelden hun imago op voor de Olympiade. Sindsdien is het weer rustiger geworden in dit stadje, waar in 1813 een koninklijke commissie kwam en Lillehammer met de destijds 50 inwoners kort en goed verkoos tot groeiende handsstad. Ook een hele groep kunstenaars heeft zich hier gevestigd om het bijzondere licht. Hun werken verkopen ze op de Kunstnersentret i Oppland. Bovendien kan het plaatsje, waar overigens de Noorse kaasschaaf werd uitgevonden, ook bogen op twee drages van de Nobelprijs voor de literatuur. Sigrid Undset woonde op Bjaerbek aan de Sigrid Undsetsvei en Bjørnsons in Aulestad, ten noorden van Lillehammer. En nog een supperlatief: in Lillehammer ligt ook Mailhaugen, een van de mooiste openluchtmusea van Noorwegen.

info_lilehammer

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden ?

  1. HåkonshalTijdens de Olympische Spelen was dit de arena waarin ijshockeywedstrijden werden gespeeld. De geslaagde architectuur met de ingewikkelde dakconstructie alleen al is het bekijken waard. De klimwand in de multifunctionele hal behoort tot de modernste ter wereld. Binnen is het grote ei van het openingsvuur tentoongesteld. Fotograaf Arnfinn Johnsen heeft 60 Noorse gouden medaillewinnaars uit verschillende disciplines met de camera geportretteerd. Aan de oostkant van de stad.
  2. Schanscomplex Lysgårdsbakkene De noorse Olympische kampioen Espen Bredessen heeft beide schansrecords op zijn naam: 135,5 meter en 104 meter. Jens Weissflog won op de grootste schans de gouden medaille. Wie vanaf de schandstoren naar beneden kijkt, beseft met welke snelheid ( ongeveer 90 kilometer per uur ) de skispringers vanaf de schans afzetten. Te bereiken vai de stoeltjeslift of enkele honderden traptreden.

Het stadsplan van Lillehammer