Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Kristiansund

Kristiansund is een stad die op zee drijft, verspreid over drie eilanden en afhankelijk van zijn bruggen en zijn goede haven. Deze plek heette aanvankelijk Fosna of ” Lille Fossen ” ( “Kleine Fosen ” ). De haven was reeds in de oude steentijd in gebruik. Op 40 m boven de zeespiegel heeft de archeoloog Anders Nummedal woningen opgegraven die 10.000 jaar oud zijn. Hij werd later specialist op het gebied van het stenen tijdperk.

De stad is verplicht geweest zich diepgaand aan te passen aan de wisselende conjunctuurschommelingen. Dit begon al toen de Nederlanders hier de 17e eeuw hout kwamen kopen. Kristiansund verkeeg haar rechten als handelsstad in 1742, toen Christan Vi Koning was. Toen eindigde de houthandel, maar de haring kwam er voor in de plaats. De grote haringtrek kwam tot stilstand, en de kabeljauw ( de “skrei ” ) werd het nieuwe product. In 1691 kwam de vader van de ” klipvis ” ( gedroogde kabeljauw ), de Nederlander Jappe Ippes op het idee hier kabeljauw te drogen. De plaate rotsen rond de stad waren uitstekende droogplaatsen. Zo werd Kristansund in Noorwegen bekend als de ‘ Klikvisstad ” ( “de stad van de gedroogde kabeljauw “)

Het vliegveld ontvangt tegenwoordig ongeveer 270.000 passagiers per jaar. In 1992 werd uiteinderlijk de verbinding met het vasteladn tot stand gebracht door middel van een 5,2 km lange onderzeese tunnel en 2 resuachtige bruggen. Het prijskaartje bedroeg 1 miljard Noorse kronen. Het deel van Kristiansund dat op het vasteland ligt heeft een iets gevarieerde aanbod aan industriële activitetien ontwikkeld. Maar de belangrijkste industrietakken blijven toch nog de visserij, de visverwerking ( de “Klipvis word nu niet meer op de platte rotsen gedroogd ), Koelinstallaties en scheepsbouw. Bovendien is de stad een basis voor de olie- en gasexploitatie bij de “Haltenbanken ” ( het “Halten-visgebied ” ) en een bedrijfsbasis voor de olie velden “Draugen” en “Heidrun” evenals voor het nieuwe grote gasplatform “Ormen Lange”. Vanuit de vuurtoren even buit de stad hebt u een goed overzicht van de stad en het scheepsvaartverkeer. In de stad zelf verzorgen de “Sundferjene” de verbindingen tussen de verschillende stadsdelen.

Het aantal inwoners bedraagt 17.000. De krant telt ongeveer 15.000 abonnees.

De bezienswaardigheden in Kristiansund zijn:

  1. De kerk van Kristiansund.
  2. De noordland – Kerk.
  3. Het Nordmore Museum.
  4. Mini kade is Noorwegens Klipvis Museum.
  5. Drie statige woningen die het bombardement van 1940 overleefd hebben.
  6. De nederzetting uit het Stenen Tijdperk.

De stadsplan van Kristiansund