Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Kirkenes

Kirkenes telt, samen met de omliggende dorpjes 5.000 inwoners. Het vormt het centrum van de gemeente Sørvaranger, dat 9.500 inwoners rijk is. De stad bevindt zich midden tussen twee tijdzones – Helsinki en Moskou – en ligt in het hart van het “grensland”. Ze ligt ten zuiden van de boomgrens van de Noordpool en is, in vergelijking met de rest van de Finnmarkse kust, bijzonder vruchtbaar.

De stad ligt aan de monding van de Pasvikelva rivier, die gedeelteijk de grens met Rusland aangeeft. De E6 weg eindigt hier, en het is ook het noordelijkste eindpunt voor de Noorsevluchten.

Het vliegveld heeft 155.000 passagiers per jaar, en er vinden jaarlijks ongeveer 120.000 grensovergangen plaats bij Storskog op de Russische grens. De haven ligt zo diep in de fjord dat de Golfstroom er niet bij kan, waardoor de haven regelmatig dichtvriest. Vaak moeten dan ook ijsbrekers ingezet worden om de haven vrij te maken. Kirkenes werd gebouwd rondom de mijnonderneming AS Sydvaranger, maar de mijnactiviteiten zijn tussen stopgezet en de belangrijkste sectoren zijn nu de handel met Rusland, scheepsherstellingen, toerisme en de dienstensector. Lokaal dagblad met een oplage van 4000

Wat moet u in Kirkenes zien ?

  1. Grenselandmuseet ( Grenslandmuseum ) met tentoonstelling over het grensgebied dat Noorwegen – Finland en Rusland delen.
  2. Riviersafari – een historische tocht door het estuarium van de Pasvikelva rivier naar de grens bij Boris Gbleb.
  3. Russische grens in Storskog ( 15 km ) de officiële grensovergang naar Rusland. In elvenes heeft u een uitzicht over Boris Gleb, de kliene Russische gemeenschap die rond de krachtcentrale is gebouwd. U vindt er een rode “Skolte Sami” Kapel.

De stadsplan van Kirkenes