Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Karasjok

Karasjooka, mogelijk uit het Fins = Kronkelige rivier. Het is de officeuze hoofdstad en het culturele centrum van Samen.
Het samenparlement “Samediggi” is in 1989 door koning Olav V geopend. In Karasjok is ook de “Samen Hogeschool” voor Samen uit Noorwegen, Zweden en Finland gevestigd. Er zijn in de omgeving van Karasjok meer dan 42.000 rendieren die ’s zomers grazen op het eiland Mageroya ( waar ook de Noordkaap is) en langs de Porsanger en de Laksfjord.

In Karasjok werd in 1886 de laagste temperatuur gemeten: 51.4 graden onder nul, terwijl de hoogste temperatuur ooit 32,4 graden is.

Bezienswaardigheden:

– Karasjok Bibliotheek:
De bibliotheek heeft de grootste verzmeling boeken over de Samencultuur.

– Kerk uit 1807:
De oudste kerk van de provincie Finnmark; deze kerk heeft veel schade geleden in de tweede wereldoorlog. Voor de kerk staan 2 gedenkstenen, een voor de gevallenen en een die uit Darmstad is gekomen om vereving te vragen voor het Duitse volk.

– Openluchtmuseum:
Met kunst en kunstnijverheid, de geschiedenis en de cultuur van de Samen. De blauwe stervormige mutsen met linten in geelen rood is de Karasjok dracht.

– Parlementsgebouw:
Het parlementsgebouw heeft een zeer bijzondere architechtuur. Het is in 2000 geopend door Koning Harald V.

– Samenlandcentrum:
Een activitetiengebied me een Samenkamp met rendieren, goudzoekersmogelijkheden, een zilersmit, messensmit, huisvlijtventrum en een samisch Restaurant.