Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Honningsvåg

Honningsvåg met zijn 2800 inwoners is de hoofdstad van de Noordkaap. De hele gemeente telt 3500 inwoners. Vroeger vormde een autoveerboot de enige verbinding met het vaste land ( Kåfjord ), maar in de zomer van 1999 werd er een nieuwe weg geopend met een onderzeese tunnel van 6,8 km, die de veerboot vervangt. ( Het FATIMA – Project ). De wereld beroemde Noordkaap In de lente worden er ongeveer 3800 rendieren met landingsboten van het Noorse leger overgebracht naa hun zomerweiden op het eiland Magerøy. Maar als de rendieren in de herfst weer naar de besneeuwde vlakten van Karasjok terug keren, zwemmen ze zelf over de 1800 m brede zee-engte, met hun kalveren die eind mei / begin juni geboren zijn. De dergelijke beschutting van de haven van Honningsvåg heeft er mede toe geleid dat deze zich ontwikkelde tot een grote visserhaven. Daardoor groeide ook de visindustrie, met als specialiteiten visveredeling, diepvriesvis, vismeel en visolie van de lodde. Op enige afstand van het centrum bevindt zich – niet onlogische – ook de Noorse Hogeschool voor Visserij.

erder vindt men hier industrie, handel en brandstoftanks voor 4000 à 5000 schepen die jaarlijks de haven binnen lopen. Het Loodswezen heeft de levensbelangijkje taak om al dit verkeer in goede banen te leiden. Het vliegveld ontvangt 19.0000 passagiers per jaar. De plaatselijke krant heeft 13.000 abonnees.

De Noordkaap

De Noordkaap is 34 km lang. Op onze rit naar de Noordkaap komen we langs de 71ste breedtegraad, het vliegveld, de jeugdherberg en ( in de zomer ) een kamp van de Samen ( lappen ). Voor de chauffeur is het uitkijken geblazen om niet een van de vele rendieren aan te rijden die op het eiland grazen.

Dan rijden we nu het Noordkaap plateau op, dat zich 307 m boven de zeespiegel bevindt. In vroeger tijden ( voor deze weg werd aangelegd ) klommen de toeristen vanuit Hornvika de 1008 treden naar boven. U staat nu op 71° 10′ 21″ noorderbreedte ten opzicht van de evenaar en op 2080 km afstand van de noordpool. Het noordelijkste punt van Europa is de kleine kaap die ten westen van het plateau uitsteekt, de “Knivskjell-odden” ( Knivskjell – kaap ), die op een breedtegraad van 71° 11′ 8″ noorderbreedte ligt. Er loop een gemarkeerde wandelpad heen.

De Noordkaap-hal is in de berg in gebouwd en biedt u een panoramische uitzicht, een unieke voorstelling met de super – videograaf, souvenirwinkels, een postkantoor enz. U kunt hier ook lid worden van de ” Royal North Cape Club” ( Koninklijke Noordkaap-Club )

Wat moet u in Honningsvåg zien ?

  1. Het Noordkaap museum, waar u een overzicht krijgt van de geschiedenis van de visserij en de geschiedenis van de Noordkaap toerisme.
  2. Het Noordkaap huis toeristische informatie, kunstgalerij en souvenirs.
  3. De kerk van Honningsåg ( 1884 )

De stadsplan van Honningsvåg