Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Havoysund

Havøysund, het centrum van een groot eilandenrijk. Het grootste deel van de bevolking is van de overige eilanden naar het centrale eiland verhuisd. Het stadje telt nu 1400 inwoners en is een traditierijk vissersdorp met een haven in het midden van onze vaarroute. Voor de oorlog woonden er in het centrum van Havøysund slechts 150 mensen. Verder in zee liggen er rijke visgebieden.
De plaats Havøysund Tegenwoordig weten we dat ook hier gas te vinden is. Maar het eventueel aan land brengen gebeurd pas in Hammerfest. Havøysund wordt dus voorlopig nog geen olie metropool. Vis is er alvast meer dan genoeg om de toekomst veilig te stellen. De visverwerkende nijverheid heeft bepaald gen gebrek aan grondstoffen

De Grootste vissersdorpen aan de kust van Finnmark hebben nu een verbinding met de E6 die hele jaar open blijft. De Afstand van Havøysund tot de E6 bedraagt 82 km. Langs deze weg hebben Duitse idealisten in het kader van hun “verzoeningsactie” en kapel gebouwd te Kokelv. Voor de rest zijn er nog kerken in Havøysund en op Måsøy, Ingøy en Rolvsøy. In het noordwesten nabij het eiland Ingøy ziet u de Fruholmen vuurtoren ( de noordelijkste vuurtoren van Europa ) oplichten. En aan de noordzijde van het eiland Hjelmsøy, pal naar het noorden, ligt de grootste vogelberg van Europa voor zeekoet en de alk, de “Hjelmsøystauren”. Daarop leven zo’n 250.000 volgens. De Hurtigruten vaart er nu niet meer heen. In het verleden lieten de boten hun scheepshoren loeien wanner ze voorbij een vogelberg kwamen, zodat de vogels in grote zwermen opvlogen. Om begrijpelijke redenen wordt deze methode nu niet meer toegepast.