Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Harstad

Hier krijgt u de kans om een interessant ochtendbezoek te bregen aan de stad.
Aangename ligging en temperaturen, goede haven, terrasvormig bebouwing vanaf de haven naar boven, boosen en bergen achter de stad. Centrum van een eilandenrijk rond het gerooste eiland van Noorwegen, Hinnøya, met landbouwgebieden in het westen

De stad kende haar opbloei tijdens de “haringjaren” aan het einde van de 19e eeuw, toen grote hoeveelheden haring deze wateren opzochten. Toen de haring verdween, ontwikkelde de stad zich verder dankzij haar scheepswerven ( bouw, onderhoud en uitrusting van schepen en visserijvloten ), de inport van kolen uit Svalbard ( Spitsbergen ) en nu – de laatste jaren – als belangrijkste basis bij het zoeken naar olie in dit gedeelte van Noorwegen. Terwijl deze stad enerzijds haar bestaan te danken heeft aan de zee, hebben anderzijds de relatief vruchtbare landbouw gebieden in het westen en in het noorden de grondslag gevormd voor een omvangrijke vleesverwerkende zuivelindustrie. Zo zijn de eilandbouwproducen een welkome aanvulling geworden voor de visproducten uit de zee.

Harstad was vroeger het hoofdkwartier van de 6e divisie van het Noorse leger en bezat een school voor officieren. Nu zijn er verschillende hogescholen. De laatste tijd hebben ook de oliemaatschappijen hier enkele – vooralsnog bescheiden kantoren geopend en de stad wacht gespannen af hoe de exploitatie van olie en gas op de Continentale Sokkel in het noorden zich verder zal ontwikkelen. De “Noordnoorse Feestspelen” hebben het culturele leven gestimuleerd. Deze spelen worden ieder jaar gedurende een week georganiseerd en trekken, evenals het prachtige Cultuurhuis, talrijke culturele evenementen aan.

Trondenes, vlakbij Harstad en Bjarkø, iets verder naar het noorden, zijn bekend uit de sagen van de helden Asbjørn Selsbane uit Trondenes en Trore Hund uit Bjarkøy. De Duitse bezettingstroepen bouwden een groot kusfort met daarop het “Adolf kanon”, dat met zijn granaten van 42 centimeter ( het grootste kaliber ter wereld ) de scheepvaart naar Narvik en Tromsø moest beheersen.

De Hurtigurten naar het zuiden komt meestal in Harstad aan op het ogenblik dat de Hurtigruten naar het noorden ( de onze dus ) de kade verlaat.

Wat u in Harstad moet zien:

  1. De Trondenes Kerk en Trondenes historische centrum.
  2. Het Adolf Kanon op de heuvel boven de kerk is in goede staat bewaard gebleven
    en er is een kleine tentoonstelling in de bunker.
  3. De kerk van Harstad ( 1958 ) is een prachtig modern gebrouw met een
    kenmerkende architectuur, glasramen en aan altaarstuk.

Stadskaart van Harstad