Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Berlevag

Berlevåg is een gemeente met 1200 inwoners. De weg over de berg naar de E6 is het hele jaar door open. De vis wordt uit de rijke visgebieden naar Berlevåg gebracht, maar de haven ligt vlakbij de zee zonder enige natuurlijke bescherming. De haven van Berlevåg.

De Hurtigruten heeft lange tijd geen kade gehad om aan te leggen, en water erger was, ook de vissersboten vonden hier onvoldoende bescutting bij noodweer. Tot tweemaal toe werd het grootste deel van de vissersvloot vernietigd. En tot tweemaal toe onderging de grote golfbreker die verondersteld weer de haven te beschermen hezelfde lot. In 1973 werd er echter een nieuwe golfbrekergebouwd.

Deze was samengesteld uit “tetrapoden” , vierarmige betonnen klossen van 15 ton, die in elkaar gevlochten werden, zodat het water nog wel door kan maar zelfs golven met een hoogte van 9.80 meter de golfbreker niet meer kunnen wegbeuken. Zo heeft men de kracht van de golven weten te breken en de boten een veilige haven bezorgd. Berlevåg heeft meerdere visindustrie bedrijven, een mechanische werkplaats, een kerk uit 1960, een havenmuseum, en het Berlevåg mannen zangkoor.