Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Rovaniemi

Rovaniemi ( Noord-Samische: Roavvenjárga) is het bestuurlijk centrum van de Finse provincie Lapland. Het ligt vrijwel op de poolcirkel waar twee riveren, de Kemijoki en de Ounasjoki, samenvloeien. De stad heeft ongeveer 35.000 inwoners. In januari 2006 is de aangrenzende gemeente bij de stad gevoegd, en heeft nu ongeveer 60.000 inwoners. Qua oppervlakte is het één van de grootste gemeentes ter wereld ( ongeveer Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland bij elkaar).

De streek waar Rovaniemi ligt wordt waarschijnlijk al sinds de steentijd onafgebroken bewoond. Op grond van archeologische vondsten wordt aangenomen dat de streek in de eerste eeuwen na Christus bezocht werd door reizigers vanuit Karelië en de kust van de Noordelijke IJszee.
In de 19e eeuw kende de stad een sterke groei. De opkomende houtindustrie zorgde voor een toestroom van werkkrachten, waarvan Rovaniemi als handelscentrum kon profiteren. In 1938 werd het de ‘hoofdstad’van Fins Lapland.

De stad werd vrijwel compleet verwoest tijdens de ‘Laplandoorlog’ tussen Finland en Duitsland in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De stad werd na de oorlog opnieuw opgebouwd naar een plan van de architect Alvar Aalto die zich baseerde op de vorm van een rendiergewei.
Als bestuurcentrum van Lapland huisvest de stad veel overheidsinstanties; daarnaast is de stad een centrum van toerisme.
Rovaniemi is ook een studentenstad met een universiteti en een Technische Hogeschool. Naar schatting zijn 10.000 van de 35.000 inwoners student.

De binnenstad

Een foto van het centrum van Rovaniemi
Binnenstad Rovaniemi

Stadskaart van Rovaniemi

Stadskaart Alesund

Meer informatie

Op de stadskaart staan nummers van de diverse bezienswaardigheden. Een overzicht van deze bezienswaardigheden kunt u
hier downloaden (PDF)

Geen Acrobat Reader beschikbaar ? Installeer deze dan als nog.