Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

De Excursies

2a Geiranger-Ålesund

Deze trip voert langs de adembenemende Ørnevei, het Adelaarspad. Geniet van het imposante uitzicht op de waterval van de Zeven Zusters. De excursie gaat verder door het beeldschone landschap naar het Eidsdalmeer en dan per veerboot naar Linge. Vanuit Linge vervolgen we onze route langs de Storfjord naar Alesund en de ‘stadsberg’ van Aksla, waar we de puntige Sunnmør Alpen venijnig in de hemel zien priemen. De excursie vindt plaats voordat de Trollstigenpas open gaat.

Duur ca. 4u 30 min.

2b Geiranger-Molde (incl. de Trollstigen, het trollenpad )

Deze trip volgt tot Linge dezelfde route als de excursie Geiranger-Ålesund (2A), maar gaat dan noordwaarts naar Molde en niet naar Ålesund. Hoogtepunt van dit uitstapje is de afdaling langs de elf haarspeldbochten van het Trollenpad. U kunt rekenen op adembenemende vergezichten, zoals op de Romsdalsfjord. Na een korte tocht per veerboot naar Sølnes vervolgen we onze weg naar Molde, de Rozenstad. Alvorens te arriveren in Molde waar we deze fantastische excursie met een korte stadsbezichtiging besluiten. We pauzeren onderweg voor het diner. Inclusief koffie en diner.

Duur ca. 7u 30 min.

2c Wandeltocht door Ålesund

Ålesund werd helemaal nieuw opgebouwd na de grote brand van 1904 en geniet internationale faam voor zijn fabelachtige Jugendstilhuizen. In het centrum vindt u dan ook een ware schat aan voorbeelden van deze zwierige bouwstijl, met zijn torentjes en talloze elegante details. Deze stadsbezichtiging met gids biedt u een goed beeld van het leven in dit stadje, van zijn bewogen geschiedenis en van zijn architectuur.

3a Ringve Museum, muziek historisch museum

Het geboortehuis van de grote Noorse zeeheld Tordenskiold biedt tegenwoordig onderdak aan een uitgebreide collectie antieke muziekinstrumenten. Het gebouw zelf is een prachtige villa omringd door een fraaie botanische tuin. Zelfs muzikaal minder onderlegde gasten zullen onder de indruk zijn van de muziek die ten gehore wordt gebracht op de oude instrumenten die het museum tentoonstelt. Inclusief koffie en koekjes.

Duur ca. 2u 30 min.

3b Trondheim sightseeing

Mede door de vele elegante houten gebouwen krijgt Trondheim een charme en intimiteit die men maar zelden in grote steden aantreft. We bezoeken hier de koninklijke residentie van Stiftsgården, 18de-eeuwse scheepswerven langs de rivier de Nidelven en zowel nieuwe als gerestaureerde houten gebouwen op Bakklandet, even buiten de stad. Natuurlijk omvat het programma ook een bezoek aan de middeleeuwse Nidaros-dom en de pittoreske Oude Stadsbrug uit 1861.

Duur ca. 2 uur.

4a Svartisen, “zwartijs” gletsjer

Tijdens deze trip brengen we een bezoek aan de op één na grootste gletsjer van Noorwegen, de Svartisen. Het is een plek die al sinds het begin van de 20ste eeuw toeristen trekt. Even voor Ørnes gaan we aan boord van een kleinere boot die ons via een nauwe doorgang naar het Svartis-paviljoen bij de Engabre-gletsjer brengt. Hiervandaan kunnen we over het water het imposante ijs bewonderen, terwijl we ons in de tussentijd te goed doen aan het overheerlijke taartenaanbod! Met de bus rijden we vervolgens langs de fraaie kustweg door een gevarieerd landschap met schilderachtige dorpjes, golvende weilanden en een waar beeldenpark van eilandjes – om maar te zwijgen van de Saltstraumen, een adembenemende getijdenstroom.

Duur ca. 6u 15 min.

4b Bodø, ( rubber ) boottocht o.l.v. gids naar Saltstraumen

Om de zes uur stroomt er zo’n 400 miljoen m3 water door deze getijdenstroom van 3 km lang en 150 meter breed. De trip voert u langs eilandjes en rotsen, om dan de Saltstraumen op te varen, alom erkend als ’s werelds onstuimigste getijdenstroom. De kracht van het water van zo dichtbij meemaken laat bij iedereen een onuitwisbare indruk na. Het komt geregeld voor dat u tijdens deze excursie een zeearend te zien krijgt, Europa’s grootste roofvogel.

Duur ca. 2 uur.

4c Bodø sightseeing, inclusief Saltstraumen

De excursie bestaat uit een rondrit met gids door het stadje Bodø, dat bekend staat als vissersplaats en bruisend handelscentrum Bodø is ook de voornaamste Noorse marinebasis voor het noorden van het land én een domstad. Deze allerminst alledaagse kathedraal, gebouwd in 1956, bestaat uit drie gedeelten en een vrijstaande klokkentoren. De bus vervolgt dan zijn weg naar de Saltstraumen, ’s werelds krachtigste maalstroom.

5a Tromsø sightseeing

Tromsø, dat niet zonder reden het ‘Parijs van het Noorden’ wordt genoemd, heeft veel te bieden, al was het maar de spectaculaire ligging van het stadje. U brengt een bezoek aan de IJszeekathedraal die hoog boven de zee-engte uittorent en waar u het adembenemende glasraam van Victor Sparre kunt bewonderen. Polaria (Arctisch centrum) is een interactief doe-museum in de vorm van een reusachtig blok ijs. U kunt hier zien hoe de zeehonden worden gevoed en een film van Ivo Caprino over Svalbard bekijken.

Duur ca. 2 uur 30 min.

5b Hondesledetocht Tromsø

Een verkwikkende kennismaking met de winter in het noorden van Noorwegen! In Kvaløya bij Tromsø trekt u lekker warme kleding voor buiten aan. De husky’s zijn ingespannen voor de sleden en staan te popelen om u het oogverblindende winterlandschap te laten zien. Tijdens poolnachten krijgt u natuurlijk lampen mee voor onderweg. De sfeer is ronduit magisch en alles is doodstil, met uitzondering van het knerpende geluid van de sleden die zich een weg
banen door de sneeuw. We ronden de excursie af met een bezoek aan een gezellig warme Lappentent, waar we rond het kampvuur genieten van koffie en koek.

6a Noordkaap

Ga met ons mee op een trip die ons tot boven de 71ste breedtegraad voert. Misschien zien we onderweg wel rendieren grazen langs de weg, maar u kunt in elk geval rekenen op een onvergetelijk uitzicht vanaf het Noordkaapplateau dat zich 307 meter boven de zeespiegel verheft. In de Noordkaaphal vindt u een filmzaal, souvenirwinkel, postkantoor, café en een tunnel die u langs verscheidene historische decors voert. Er is zelfs een oecumenisch kerkje.

Duur ca. 3 u 45 min.

6b Gjesvær, vogelexpeditie

Een actieve en unieke excursie naar het vissersplaatsje Gjesvær, waarbij u alles verneemt over de flora en fauna van de streek, met speciale aandacht voor de vogels in het natuurreservaat Gjesværstappan. Als het weer meezit, krijgt u de grootste kolonie papegaaiduikers van Finnmark te zien en dichte zwermen drieteenmeeuwen. Papegaaiduikers nestelen van april tot augustus, een periode waarin ze met tienduizenden tegelijk te zien zijn in de lucht en op het land. Het is in deze periode dat u misschien ook zeearenden op meedogenloze jacht naar hun prooi kunt bewonderen.

Duur: ca. 3 u 45 min.

7a Russische grens

Kirkenes, het keerpunt van de Hurtigruten, is de enige stad in Scandinavië waar west en oost elkaar raken. Hier vinden we Storskog, de Noorse grenspost tussen Noorwegen en Rusland. Tegenwoordig kunt u er gerust foto’s nemen, maar wie de grens wil oversteken moet nog altijd beschikken over een visum, waardoor zo’n oversteekje niet is opgenomen in het excursieprogramma. Met de bus gaan we terug naar het centrum van Kirkenes totdat we de monding van de rivier de Pasvik zijn overgestoken, die de natuurlijke grens met Rusland vormt. Hier is het landschap opvallend groen met fraaie heuvels. Beuken en dennenbomen overleven hier het gure subarctische klimaat.

Duur ca. 1u 30 min.

7b Riviersafari naar de Russische grens

Trip met de rivierboot naar de Noors-Russische grens bij Boris Gleb. De tocht voert de rivier de Pasvik op (de lengte van de tocht is 14 km retour). Gidsen aan boord vertellen uitvoerig over de culturele geschiedenis van de rivier en ook over de bijzondere natuur aldaar. We meren onderweg kort aan in Trifonhula en Kjerringstupet. Bij de grens zelf kunt u een Lappentent bezoeken en de orthodoxe kerk van Boris Gleb, de Noorse en Russische wachttorens en de Russische huizen bekijken.

Duur ca. 1u 30 min.

7c Kirkenes, Scooter trip (afh. van hoeveelheid sneeuw)

Een heel andere vorm van sneeuwpret! Leer rijden op een sneeuwscooter en waag een kans bij het lassowerpen. Met een stukje kicksledding komen we alvast goed in de stemming. Als we toe zijn aan het lassowerpen, hoeft u niet bang te zijn dat Stolulf het rendier wegloopt; hij is gemaakt van hout, leer en hoorn. Tijdens deze excursie leert u eerst veilig rijden op het sneeuwmobiel en dan gaat u op pad, twee per scooter! Na dit duizelingwekkend snelle avontuur bezoeken we een traditionele Lappentent. U kunt hier lekker opwarmen met een kop koffie, gedroogd rendiervlees proeven en alles te weten komen over de cultuur van de Sami.

Duur ca. 1u30 min.

Excursies Zuidgaand

8a Honningsvåg: Noordkaap- Hammerfest

Proef de bijzondere sfeer van een vroege ochtend op de Noordkaap en geniet van het adembenemende uitzicht vanaf het Noordkaapplateau. In de Noordkaaphal wachten u allerlei activiteiten en kunt u genieten van een stevig ontbijt. Na het eten reizen we met de touringcar naar de westkant van de prachtige Porsangerfjord, dwars door het markante landschap van de IJszeekust. Alvorens in Hammerfest – gelegen op 70 39 48 NB weer aan boord van de Hurtigruten te gaan, krijgt u kort nog iets te zien van de plaatselijke visindustrie en landbouwactiviteiten.

Duur ca. 6 uur.

8b Tromsø, middernacht concert

Geniet van een concert in het holst van de nacht in de IJszeekathedraal. De trip begint op de Hurtigruten kade in Tromsø, waar we met de bus oversteken naar Tromsdalen op het vasteland. Tijdens het concert worden Noorse volksmelodieën, psalmen en klassieke liederen ten gehore gebracht. We garanderen u een al even unieke als feestelijke happening.

Duur: ca. 1 uur.

9a Harstad-Sortland

Bewonder vanaf het vasteland het fantastische landschap van het eiland Hinnøya, alvorens u in de ban raakt van de imposante rotsformaties van Vesterålen en de Lofoten. Dit zijn pas uitzichten! Niet alleen de omgeving is adembenemend, ook de geschiedenis is spectaculair. In het geschiedkundig centrum van Trondenes wordt het verleden op een heel bijzondere manier tot leven geroepen. U mag rekenen op een uitstapje met natuurschoon en cultuur als voornaamste ingrediënten!

Duur ca. 4 uur 30 min.

9b Svolvær-Henningsvaer-Stamsund

Ga ook op bezoek bij de beroemdste en meest schilderachtige vissershaventjes van de Lofoten. Deze trip voert u naar Henningsvær, een geanimeerd vissersplaatsje waar een aantal van de maar liefst 3000 Lofotense vissers woont. In de zomers komen de mensen in groten getale naar deze plek om de puntige bergpieken en de pittoreske dorpjes te bewonderen. De foto’s die we in Henningsvær te zien krijgen, tonen ons de Lofoten in alle jaargetijden, terwijl de schilderijen in de galerie van Karl Erik Harr dezelfde landschappen tentoonstellen, maar dan door de ogen van kunstenaars. De trip gaat per bus verder door het beroemde berglandschap van de Lofoten, waarna we in Stamsund weer aan boord van de Hurtigruten gaan.

Duur ca. 3 uur.

10a Trondheim sightseeing

Mede door de vele elegante gebouwen in hout wordt Trondheim gekenmerkt door een intimiteit en een charme die men maar zelden in grote steden aantreft. We bezoeken hier de koninklijke residentie van Stiftsgården, 18de-eeuwse scheepswerven
langs de rivier de Nidelven en zowel nieuwe als gerestaureerde houten gebouwen op Bakklandet, even buiten de stad. Natuurlijk omvat het programma ook een bezoek aan de middeleeuwse Nidaros-dom en de pittoreske Oude Stadsbrug uit 1861.

Duur ca. 2 uur.