Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

Reisverslag

Wat vooraf moet…
De mussen vallen ,,dood van het dak’ zo heet is het als ik sta te strijken De kleren voor onze vakantie klaarmaken valt me zwaarder dan anders vanwege die zinderende hitte dagenlang 38 graden is ook niet niks en dan sta ik nog op een zolderkamer aan de achterkant (Lees op het noorden ) van ons huis . Het huis traditioneel schoon achterlaten is ook nu het streven. Dewey hebben we inmiddels bij het dierenpension gebracht , Ze gaat genieten .. van voorpootjes tot staartpuntje reken maar ! Ze is hier vaker , en nog nooit met tegenzin ..vertrokken!

De dag van vertrek
Vandaag vroeg uit de veren ,.. We gaan op reis met de MS Rotterdam vanuit Rotterdam naar Noorwegen en terug in 7 dagen de allerlaatste dingen in de koffer ,.. en dan begint mijn gevoel van vakantie.. De koffers in de auto en de deur achter je in het slot,.. Een diepe zucht .. we gaan… We rijden met de auto naar Rotterdam en Parkeren bij Lang parkeren bij het hotelschip de Rotterdam.. Daar staan ook de pendelbussen die je naar het gebouw van De HAL rijden waarvandaan straks ook de M S Rotterdam zal vertrekken De Boot ziet er groot uit ,..glimmend In het zomer zonnetje ..we zijn al onder de indruk nog voor we een voet aan boord hebben gezet.. We worden opgevangen in de vertrek ruimte van de HAL, inschepen en langs de paspoortcontrole .. alles verloopt soepel .. we krijgen onze persoonlijke pas daarmee kan je je hut betreden en deze pas dien je constant bij je te dragen .. ook bij het weer van boord gaan tijdens een excursie , verder worden met deze kaart ook de betalingen aan boord mee verricht En dan wordt ook onze kleurcode afgeroepen en mogen we aan boord …

vakantiefotos_2015_no_0022

n het schip worden we verwelkomt door een aantal bemanningsleden, en een liftboy regelt voor ons een lift. Wij gaan naar deck 6 daar wacht onze Vista suite met hut nummer 6183 en Thomas en Jürgen gaan naar deck 3 Ze hebben samen een ruime hut op het Lanai Promenade deck met hut nummer 3351. Onze hutten zijn van alle gemakken voorzien zeer royaal van afmeting plus extra een afgesloten privé balkon, verder hebben we groot tweepersoons bed ,een bubbelbad met douche W c en een koelkast in het zit gedeelte, tv met DVD, elke dag vers fruit en verse bloemetjes. Een bureau met stoel tafel en een gezellige tweezitter.. Onder het bed passen de grote koffers en in de gang veel kast ruimte… De bedden worden elke dag opgemaakt met schone lakens en avonds komen ze nog een keer de gordijnen sluiten en je bed openslaan voor de nacht.. en ook je schemerlampen branden,.. als je terug komt van het diner Dan ligt er ook een uit handdoeken gevouwen beest op je bed zo leuk ,..de ene keer een hond , leeuw, aap hangend aan een kleerhanger in je gordijnen .. Die bemanning is bijzonder voorkomend en uiterst vriendelijk dag in dag uit .. van morgen s vroeg tot avond laat .. Thomas en Jürgen zitten samen op het Lanai promenade deck hebben een ruime hut met twee aparte bedden ,.tweezitter,.. t v met video ,..bureau en stoel ,..bad met douche w c Het ontbreekt ook hun aan helemaal niks ..

Toen we de kamers bekeken hadden zijn we het schip gaan verkennen en daarna genoten van een heerlijke lunch Het Atrium is indrukwekkend hier vind je de balies voor passagiers met vragen of om excursies te boeken,.. calamiteiten te melden e d dat atrium heeft een klok in het midden en op de zijkanten van de klok zijn vele klokken bevestigd met tijd en tijdsverschillen uit alle wereld delen De prachtige trap langs een tegelwand van spiegeltjes blinkt je tegemoet en geeft ook een gezellige sfeer , van goud geel licht weerkaatsing .. Langs de wanden zitjes waar mensen op hun beurt kunnen wachten Op de diverse dekken vind je veel kunst en beelden , ook schilderkunst en ornamenten waar je beslist even langs moet kuieren ,.. er is veel te zien , te doen , voor elk wat wils ..

Op het moment dat alle nieuwe passagiers zich hebben ingescheept aan boord van de M S Rotterdam wordt er op het schip in het engels omgeroepen dat iedereen direct en verplicht naar het promenade deck op deck 3 moet komen voor het bijwonen van de veiligheids instructies ..Het was erg warm aan boord op dat moment … Dit onderdeel wordt door de bemanning en passagiers uiterst serieus genomen. Kom je hiervoor niet opdagen ,..wordt je van het schip gezet ..en kan je vanaf de kade ,,zwaaien naar je vakantie”…en naar de M S Rotterdam..

De procedure gaat als volgt:
Er klinkt een alarm over het hele schip,.. angstaanjagend luid in lange en korte tonen …-…— Door de luidsprekers klinken de instructies bloedserieus … This is a DRILL attention attention This is a DRILL … De bemanning word opgeroepen de instructies uit te voeren Iedereen moet onder een van de 10 genummerde reddingsboten gaan staan,.. het nummer van jou reddingsboot vind op je terug op je net verkregen boordpass ,.. Dat is de zelfde pas als waar je je betalingen aan boord mee verricht ,..je hut ontsluit en die je verplicht de hele dag bij je draagt bij excursies om van en op het schip terug te komen .. Het geheel verliep ietwat chaotisch om dat mensen tegen elkaar in gaan lopen en of de instructies nog niet goed begrijpen.. Aanvankelijk begreep niemand wat hier van de bedoeling was ..( je hebt de pas net en hut en reddingsboot nummer zijn nog niet zo bekent op dit moment)

vakantiefotos_2015_no_0017

Onder elke reddingsboot stonden 2 veiligheidsinstructeurs met reddingsvesten om en met een megafoon in de hand plus een vel papier waarop de hut nummers stonden van alle mensen ,.. die correspondeerden met de juiste reddingsboot nummer .. ongeveer 150 mensen per reddingsboot per groep dus Die vertelden in het Engels,.. dat je bij een calamiteit aan boord middels een DRILL opgeroepen wordt naar deck 3 te komen en je moet dan met je reddingsvest aan ( die liggen in je hut) bij jou reddingsboot nummer je melden .. zodat alles snel en soepel verloopt bij een noodgeval..

Toen uiteindelijk iedereen een plek gevonden had onder zijn of haar reddingsboot .. begon het afroepen door megafoons van alle hut nummers ..ook weer in het Engels .. Het was een kakafonie van jewelste en dat alles in die hitte van 38 graden Celsius en in combinatie met 150 mensen op een kleine oppervlakte samengeperst waren sommige werden onwel van het lange staan .. en moesten uit de rij gehaald worden ,..

En om dat bij alle boten tegelijk in het Engels alle hut nummers voor de desbetreffende groepen afgeroepen werden .. was het kabaal overweldigend Uiteindelijk viel het kwartje en snapte iedereen dat hij goed moest opletten wanneer zijn nummer afgeroepen werd en dat je daar op moest reageren… Daarmee werd dus gecontroleerd of je de instructie bij gewoond had ..

Attention Attention this is a DRILL klonk tijdens deze reis vaker Het personeel wordt regelmatig getraind voor noodgevallen ,..Maar gelukkig werd er direct bij vermeld dat het dan een oefening voor het personeel betrof. En dan …gaan de trossen los …. We staan vol verwachting aan het deck en genieten van de zonnewarmte.. heerlijk is het aan boord … Langzaam zien we Rotterdam aan ons voorbij trekken.. nagezwaaid door mensen aan de wal,.. en het zeemanskoor doet ons uitgeleide..

Opwindend tintelend gevoel van binnen ,.. we zijn vertrokken ! Vol verwachting verkennen we de M S Rotterdam ,.. Het is onze eerste echte cruise ,.. na de reis met de M S Nordlys van de Hurtigruten ,.. natuurlijk kan je die boot niet met dit schip vergelijken ..maar onwillekeurig ontkom je er niet aan om ze toch op punten met elkaar te vergelijken.. destijds was de M S Nordlys onze eerste 12 daagse zeereis langs de kust ,..geen vermaak aan boord ..maar toch hebben we ons geen seconde verveeld Het schip was veel kleiner er zaten dik 200 passagiers aan boord in april 2005 waar er toen dik 600 mee hadden kunnen reizen ,.. Vandaag zit de m s Rotterdam vol met 1400 passagiers ..aan boord zijn 4 restaurants ,..16 liften ..diverse luxe winkels ,..bars ,..een casino , theaterzaal ,..bioscoop, bibliotheek en koffiehoek sportdeck en een tiener lounge deck.. 2 zwembaden en een heuse spa ,.. sportdeck met martelwerktuigen ,…en tafeltennis e d Avond vermaak met muziek en zang van de BB KING CLUB en Iris Kroes, entertainment verzorgd door o.a. een illusionist wat met name kinderen erg aansprak omdat ze mee mochten spelen.. en na 12 uur nachts kwam dj Kevin plaatjes draaien op verzoek verder was er een piano bar waar je kon genieten van een pianist .. Elke dag was er een dag programma aan boord ,.. zo kon je kiezen uit een computercursus , of bloemschikken , en ook kookdemonstraties ,.. Nee vervelen is ook hier geen optie ..

Het leven aan boord is niet bepaald een rustig leven ,.. je bent goedbeschouwd razend druk .. met heen en weer lopen,.. deck op deck af,.. binnen kijken,.. buitenkijken .. en weer binnen opwarmen van het buitenkijken ,.. samen ontbijten en Samen koffie drinken met de jongens daarna ging ieder zijn gang .. We kwamen elkaar bij de lunch wel weer tegen … en ook het avondeten deden we gezamenlijk .. tussendoor weer naar buiten ,..binnen … even wat drinken ,..gezellig zitten ,..buitenkijken neus in de wind .. en rondjes lopen op het promenade deck Het schip is zo groot je komt elkaar zelden spontaan tegen ,..

Het Ontbijt was een aparte ervaring op onze tweede dag aan boord .. Je komt bij het restaurant en toon je je hut nummer aan de bediening ,.. Deze beste man loopt met je mee naar een tafel Schuift je stoel aan en legt een servet opengevouwen op je schoot .. vraagt of je koffie of thee wil.. komt even later met een mand brood langs,.. waarin verschillende broodjes liggen waar je uit kan kiezen ,.. even later brengt hij je een kaart waar je afzonderlijk je bijlagen uit kan kiezen,.. boters, beleg, jams, warme eitjes, gebakken eitjes, omeletten en of worstjes pappen en sappen, fruit,..en wat niet al,.. daarna komt hij alles brengen en schenkt je een glas water in,.. het is tijdrovend en omslachtig,.. maar ook overheerlijk en neem er gerust je tijd voor …

Het avondeten heeft in dat zelfde restaurant (La Fontaine) dezelfde rituelen … als morgens .. beetje veel pampering maar ze proberen het je op vele manieren naar je zin te maken.. In het begin van onze reis was er wat gedoe met het glutenvrije dieet van René .. maar na een gesprekje met de begeleidster van ANWB / Cruise Travel is alles daarna goed verlopen ! Men bedacht een systeem waarbij René de avond er voor een formulier in vulde met wensen voor het avondeten van de volgende dag, en de kok maakt daar dan een smakelijke glutenvrije maaltijd van ! Het eten is van een goede kwaliteit en het was elke dag genieten .. Op die koks moeten ze zuinig zijn !

Is het restaurant vol dan krijg je een pieper mee en wordt je opgepiept zodra je aan tafel kan,.. We hebben ook meermalen ontbijt gehaald in het Lido ,.. hier vind je een uitgebreid ontbijtbuffet waar je zelf langslopend je bordje vult Ook de lunches waren hier verrukkelijk .. en zeer uitgebreid ..Tussen door kan je hier ook koffie en thee drinken de hele dag door zonder dat je er extra voor moet betalen. Eerlijkheidshalve dient vermeld dat de koffie zeer slap was, en de naam aan boord ,,bakkie slootwater” was nog een eren titel … We vermoeden koffie op zijn Amerikaans .. De koffie van de koffie corner bij de bibliotheek was heel erg lekker … maar daar moet je wel extra betalen ! Ook voor tussendoortrek kon je terecht bij het lidodeck achter het zwembad ..daar ontdekten we dag drie … patat rond een uur of vier .. of bitterballen en kroketten (!)

Omdat er veel Hollandse gasten waren werd er ook een Hollandse middagborrel met Hollandse vis hapjes en bitterballen / frikadellen georganiseerd compleet met Hollandse muziek… Het ,,Kraaiennest” liep overvol met bezoekers .. Dat Crow’s Nest was een panoramazaal waar je een fenomenaal uitzicht had ,..compleet met ligstoelen en gezellige zitjes .. in de avond met goede muziek en veel dansende mensen .. een heerlijke plek ..De cocktailbar had goede aftrek en de bediening liep af en aan ..

Twee formele avonden waren er gepland op onze reis De eerste gelijk al op zondagavond .. Dat vond ik vooraf nogal een dingetje .. Niet gewend aan speciale kleding voorschriften en maakte me zorgen over hoe daar mee om te gaan,.. Ook voor mijn man en zonen is een dagelijkse outfit niet een pak met jas en strik ,.. Dus vooraf moest er nogal wat geshopt worden. Na mijn trouwjurk 40 jaar geleden heb ik geen avondjurk meer aan gehad .. Broeken mens in hart en nieren.. Gelukkig vond ik iets relatiefs eenvoudig ogend .. een enkel lange jurk van soepel vallende stof met een kanten bovenlijfje versiert met glitters wat leek op een jasje met knoopjes afkledend en donkerblauw .. Het paste precies en gelukkig viel ik daarin echt niet op ,.. want alle dames waren feestelijk gekleed en de meeste mannen in het pak met stropdas of strik ,.. gepoetste schoenen en gladgeschoren wangen ,.. het was een heuse belevenis ,.. want het is kijken en bekeken worden op zo’n feestelijke gala avond .. Er waren een paar uitzonderingen ..en dan val je eerder op ,.. De tweede avond vrijdag ‘s was het al een stuk makkelijker om mee te doen ,.. De jongens en René zagen eruit om door een ringetje te halen .. Zachtjes zei ik tegen René ach gossie kijk onze jongens nauw toch ,.. zijn het ineens heuse mannen geworden … wat gaat de tijd toch snel … Glunderend van oor tot oor ,..trots op mijn volkje die dit eerst niet zagen zitten,.. en toch overstag zijn gegaan omdat het bij deze reis zo hoorde…

Overdag kan je gewoon casual gekleed en iedereen hield zich hier ook aan De badjassen van de m s Rotterdam die je op je kamer had hangen daarmee kon je naar de Spa en het zwembad via de liften in de restaurants werd je gekleed verwacht ,,

Er werden deze week meerdere excursies aan geboden Wij hebben in Ålesund een stevige wandeling gemaakt , het weer was een beetje mistroostig .. grauw en grijs,.. Maar ach dat kan je verwachten in Noorwegen onderweg kwamen we langs een in werken zijnde glasblazerij .. Binnen stonden de ovens roodgloeiend ,.. Hier waren we snel weer opgewarmd en ondertussen werd er door twee mensen een prachtige glazen schotel gemaakt ..Altijd leuk om onverwachts iets tot stand te zien komen,..

Maandag In Eidfjort hadden we mist en regen , Hier zijn we lopend van het schip , Snel een foto gemaakt en een kort ommetje maar door de kou toch ook weer snel de warme boot op.. Dan smaakt een warme beker chocolade zo lekker midden in de zomer !

Woensdag was de Geiranger aan de beurt De bemanning was al vroeg in de weer om de tenderboten in het water te krijgen Het tenderen is op zich vrij eenvoudig je gaat van boord af en stapt in de tender daar kunnen dik 150 man in plaatsnemen in een noodgeval Nu zaten we met minder mensen in deze bootjes maar het voelde al wel als haringen in een tonnetje ,.. comfortabel kan je het niet noemen ,.. de stank van diesel was adembenemend … snel werden we naar de overkant gebracht waar bussen stonden om ons naar de top op de hoogvlakte te brengen op de Mount Dalsnibba Normaal bevind je je dan op een hoogvlakte op 1100 meter met een op een maanlandschap gelijkende natuur .. van dit alles zagen we niks vanwege dikke mist en regen .. bijkomend voordeel je ziet vanuit de bus de af grond niet … Boven in het restaurant wachtte ons een zoete verleiding … Noorse wafels met room en jam en liters warme koffie,.. de foto’s van vandaag zijn allemaal zwart wit …

Vrijdag zouden we Bergen aandoen ,.. Helaas ook dit kon geen doorgang vinden De kapitein heeft twee keer geprobeerd om het schip stabiel en veilig te krijgen maar dat lukte niet in de harde wind De ligplaats was een plek in een smalle inham met rotsen omzoomd en onder deze omstandigheden ging het niet lukken.. Kapitein besloot dan maar terug te varen naar Rotterdam …. De teleurstelling was groot onder de medereizigers ,.. het onbegrip en de teleurstelling hoorden je nog heel lang in de gangen en zalen Bergen is natuurlijk ook een prachtige stad en ook wij vonden het jammer ..maar we hebben zeker begrip ..voor veiligheid en keus van de kapitein Je zit toch niet te wachten op natte voetjes ,…of erger.. Champagne geschonken door de kapitein bij het avond diner om de teleurstelling te verdrinken … viel wel in goede aarde ..

Zaterdag kwamen we weer vroeg aan Rotterdam .. om half 6 stonden we al aangekleed buiten te kijken … zo vaak zie Rotterdam niet wakker worden … Na een uitgebreid ontbijt zijn we van boord om 9 uur .. een indrukwekkende reis en een ervaring rijker Dit willen we nog wel weer eens doen …ooit