Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

De route

Dag 1 Rotterdam, Nederland – Zaterdag 4 juli 2015

Oude havenstad met vele moderne mogelijkheden. Neem bv. een fietstaxi en laat uw Rotterdamse gids u van alles zien en vertellen! Bezienswaardigheden Delfshaven De Delfshaven gaat terug tot 1389. Er zitten bruine cafes, winkels en zelfs een stadsbierbrouwerij. Oude Haven Rond het Oude Haven gebied zijn veel bijzondere gebouwen en uitgaansgelegenheden. U vindt hier de beroemde kubuswoningen en de eerste wolkenkrabber van Europa uit 1897 (slechts 45 meter hoog). U kunt hier een watertaxi nemen naar de Erasmusbrug en het bekende Hotel New York. Scheepvaartkwartier met het Boymans van Beuningen museum Kunsthal Euromast Parkheuvel Bovenop de Parkheuvel (Heuvellaan) heeft u een mooi uitzicht over de Maas. Nuttige tips Vervoer Er zijn verschillende fietstaxi’s in Rotterdam.

Dag 2 Cruisedag op zee – Zondag 5 juli 2015

Cruisedag op zee op weg naar Noorwegen

Dag 3 Eidfjord Noorwegen – Maandag 6 juli 2015

Aan het einde van het mooie Hardangerfjord ligt het dorpje Eidfjord. Het is een klein dorp met maar ongeveer 1000 inwoners echter behoort toe tot een van de rijkste dorpen van Noorwegen. Dit komt o.a. door de uitgebreide mogelijkheden voor de elektriciteit- productie maar ook ligt hier het grootste nationaal park van Noorwegen namelijk het Hardangervidda. Bezienswaardigheden Kerk van Eidjord Deze oude stenen kerk dateert uit 1309 en werd gebouwd door Ricia Ragna, een machtige doch slechte vrouw. Nationaal Park Hardangvidda Op een na maar misschien wel het grootste nationaal park van Noorwegen. Het is belangrijkste verblijfplaats van de rendieren in Europa. Bovendien de meest zuidelijke verblijfplaats van de poolvos, sneeuwuil, planten die groeien in de artic, dieren en talloze meren. Landschap Dit park is een plateau op een hoogvlakte, heeft golvende bergpartijen, ligt boven de boomgrens met een lage vegetatie. Flora en Fauna Grote groepen rendieren trekken in de lente van de winterweiden…

Dag 4 Ålesund, Noorwegen Dinsdag 7 juli 2015

De binnenstad van Ålesund werd in 1904 getroffen door een grote brand, waarbij 10.000 mensen alles kwijt raakten. De huizen zijn toen in Jugendstill herbouwd. Het verschil met andere Noorse steden is in één oogopslag duidelijk. U ziet er noch de oude houten huizen noch het functionele beton en glas, maar in plaats daarvan een verzameling trotse grijze en witte gevels, rijkversierd en bekroond met een woud van torentjes en pinakels. Het zijn draken en menselijke gezichten, neoclassistische en namaakgotische gevels, decoratieve bloemen en zelfs een paar farao’s; het geheel lijkt gedecoreerd te zijn door een stel overambitieuze architecten. De stad is gebouwd op drie eilandjes aan de ingang van de Storfjord. De 100 km lange Storfjord dringt met talrijke vertakkingen landinwaarts. De arm bij Linge en Eidsdal heet Norddalsfjord. Hellesylt ligt aan de Sunnylvsfjord. De aftakking hiervan naar het oosten is de Geirangerfjord. De inwoners verdienen hun brood met visvangst

Dag 5 Geirangerfjord, Noorwegen Woensdag 8 juli 2015

Deze havenplaats ligt aan de punt van de Geirangerfjord en is omringd door bergen en prachtige watervallen. Het naderen van Geiranger is spectaculair! U ziet langzaam het dorpje verschijnen, verborgen in een holte aan de oostkant van de fjord. Hoewel het dorpje, dat ook wel Merok wordt genoemd, slechts 300 inwoners heeft, is het één van de meest bezochte plaatsen in Noorwegen. In het hoogseizoen is het dorpje overladen met campers en caravans die het enorme kampeerterrein tot de nok toe vullen. Daarnaast zijn er hotels, pensions en souvenirwinkels. Begin juli is hier het fjordenfestival, met gletsjerskiën in Djupvass en waterskiën op de fjord. Een mooie wandeling is naar de Storseter-watervallen. Deze ca. 45 minuten durende wandeling brengt u tussen de rotsen en de watervallen. De Geirangerfjord ligt tussen het Djup-meer en hoge rotswanden ingeklemd. Het is één van de kleinste fjorden van de regio, maar ook één van de adembenemendste. Bergtoppen en gletsjers weerspiegelen in het water, terwijl watervallen als de sluiervormige Syv Sostra (Zeven Zusters) en Brudesløret (de bruidssluier) aan de noordzijde en Friaren (de vrijer) aan de zuidzijde, klaterend omlaag storten.

Aan beide kanten van het op een slang lijkende profiel van de fjord ligt een dorpje De Geirangerfjord is te bereiken vanuit het noorden en het zuiden. U ziet langs de fjord de verspreide ruïnes van de verlaten boerderijen, die in de loop der eeuwen langs de 16 km lange fjord zijn gebouwd door onverwoestbaar optimistische kolonisten. De klippen van de fjord zijn onuitgezonderd steil waardoor het uitoefenen van de landbouw hier een hachelijke onderneming werd – en niet erg leuk voor de kinderen: als zij gingen spelen werden ze aan het dichtstbijzijnde rotsblok gebonden om te voorkomen dat ze in de fjord zouden storten.

Vanaf de berg Dalsnibba, 1476 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over de Geirangerfjord, het gelijknamige groene Geiranger-dal en de besneeuwde Geitfjell bergen.

Vanaf deze hoogte zien de cruiseschepen in de fjord en de auto’s beneden er als speelgoed uit. Van Geiranger naar Dalsnibba moet er op een afstand van 24 km bijna 1500 meter hoogteverschil worden overbrugd op een bochtige, maar goed aangelegde weg vanaf de fjord die hemelsbreed maar 6 km hiervandaan ligt. De rit bergafwaarts is heel indrukwekkend. De weg, die in 1895 voltooid werd, telt twintig smalle bochten, deels haarspeldbochten. U rijdt hier direct van het ruige klimaat in het hooggebergte naar het milde, beschutte fjordenlandschap. Dichterbij Geiranger is de Flydalsjuvet een mooi uitzichtpunt. Minstens de helft van alle ansichtkaarten die van de Geirangerfjord bestaan is waarschijnlijk vanaf dit punt gefotografeerd. Hornindalsvatn is het helderste meer van Noorwegen. Het meer is 22 km lang en met 514 meter het diepste van Europa; de waterspiegel ligt 55 meter hoger dan die van de Nordfjord.

Dag 6 Bergen, Noorwegen Donderdag 9 juli 2015

Afwisselende smalle fjorden, idyllisch verscholen dorpjes tussen de groene heuvels. Bergen is zowel het begin- als eindpunt van de bekende Hurtigruten-veerdienst tussen Bergen en Kirkenes en ligt dan ook vrijwel geheel aan het water. ‘De poort van de fjorden’ is gebouwd op zeven heuvels en heeft een gezellige sfeer. De eerste huizen in het middeleeuwse centrum werden gebouwd op de noordelijke oude Hanzekade, de Bryggen. Het is een wirwar aan smalle straatjes en steegjes met oude houten huizen. Het is maar een kort ritje met de Fløibanen (kabelbaan) naar de 320 meter hoge bergtop Fløien voor een prachtig uitzicht. Struin rond op de gezellig drukke vismarkt, breng een bezoek aan één van de kunstmusea of geniet van de versgevangen vis in één van de restaurantjes van de binnenhaven Vågen. De eerste huizen in het middeleeuwse centrum werden gebouwd op de noordelijke oude Hanzekade, de Bryggen. Het is een wirwar aan smalle straatjes en steegjes met oude houten huizen. Het is maar een kort ritje met de Fløibanen (kabelbaan) naar de 320 meter hoge bergtop Fløien voor een prachtig uitzicht. Struin rond op de gezellig drukke vismarkt, breng een bezoek aan één van de kunstmusea of geniet van de versgevangen vis in één van de restaurantjes van de binnenhaven Vågen.

Dag 7 Cruisedag op zee – Vrijdag 10 juli 2015

Cruisedag op zee. Op weg naar Nederland

Dag 8 Rotterdam, Nederland Zaterdag 11 juli 2015

Aankomst in de thuishaven Rotterdam