Familie Landzaat op reis
welkom op www.fam-landzaat.nl

Familie Landzaat op reis

De Route

Een van onze topreizen in het programma voor Scandinaviëe niet voor niets, want tijdens deze reis maakt u kennis met de imposante fjorden van Noorwegen, de grillige kustlijn met de in de ijstijd door gletsjers uitgeslepen fjorden, maar ook met de duizenden eilanden en scheren. Natuurlijk staat de Sognefjord op het programma en verder maakt u een prachtige boottocht door de Lysefjord. Maar Noorwegen heeft nog veel meer te bieden: vanzelfsprekend komt u ook door indrukwekkende berglandschappen, zoals Jotunheimen en de Vikafjell en bezoekt u de steden Bergen en Oslo. Een reis die een waar sprookje is.

De excursies die we gemaakt hebben zijn onder andere naar :
Geiranger – Sognefjord – Bergen – Stavanger – Telemark – Oslo

Dag1: Amsterdam – Oslo – Hamar, ca. 140 km

U reist op eigen gelegenheid naar Schiphol, vanwaar u naar Oslo Gardermoen vliegt. In Oslo staan de bus, chauffeur en Nederlands sprekende reisleiding voor u klaar. Via de plaatsen Eidsvoll naar Hamar. Diner en overnachting in Hamar.

Dag 2 Maandag: Hamar – Beitostølen ca. 190 km

s Morgens een bezoek aan het openluchtmuseum Maihaugen (niet inbegrepen, ca. 90 NOK p.p.). In dit museum ziet u een groot aantal gebouwen die kenmerkend zijn voor deze streek. U kunt bijvoorbeeld een staafkerk, een oud schoolgebouwtje en verschillende boerderijen uit het Gudbrandsdal van binnen en buiten bezichtigen. Natuurlijk brengen we nog een kort bezoek aan de springschans van Lillehammer, bekend vanwege de Olympische spelen van 1994. Vervolgens doorreis naar Beitost? Diner en overnachting in Beitostølen

Dag 3 Dinsdag: Beitostølen Ålesund, ca. 350 km

Een lange maar onvergetelijke dag staat er op het programma. Allereerst Jotunheimen. De tocht gaat verder naar de bekende Trollstigen met zijn elf spectaculaire haarspeldbochten. Bij Eidsdal varen we over naar Linge en rijden we door naar Ålesund. Deze stad is gebouwd op drie eilandjes en ligt aan de ingang van de Storfjord. In 1904 werd deze stad getroffen door een grote brand, waarbij 10.000 mensen alles kwijt raakten. De huizen zijn destijds in Jugendstil herbouwd. Diner en overnachting in Ålesund.

Dag 4 Woensdag: Ålesund – Førde ca. 260 km

Eerst varen we de Storfjord over, voordat we aan het stukje van Hellesylt naar Geiranger beginnen (per ferry). De Geirangerfjord ligt hier ingeklemd tussen hoge rotswanden. Bergtoppen en gletsjers weerspiegelen in het water, terwijl watervallen als de Syv S? (zeven zusters) klaterend omlaag storten. Via Stryn rijden we door naar Førde voor diner en overnachting

Dag 5 Donderdag: Førde – Bergen, ca. 260 km.

De keizer onder de Noorse Fjorden staat op het programma, namelijk de Sognefjord.We rijden met de bus naar Dragsvik, waar we de Sognefjord naar Vangsnes overstekeken. Over de imposante bergweg Vikafjell, rijdt de bus u naar Voss. De toch gaat verder naar Bergen waar we twee nachten in de omgeving van de tweede stad van Noorwegen verblijven.

Dag 6 Vrijdag: Dagtocht Bergen, Ca 70 km.

De tweede stand van Noorwegen, Bergen, ligt schilderachtig tussen de bergen en de zee. Na een stadsrondrit kunt u deze stad, met een keur aan bezienswaardigheden, zelf gaan ontdekken. Bijvoorbeeld de vismarkt aan de haven, de oude hanzenkoophuizen aan Bryggen of het tandradbaantje naar het uitzichtpunt Fløyen. Een bezoek aan de Håkonshallen en verschillende musea en kerken behoort ook tot de mogelijkheden.

Dag 7 Zaterdag: Bergen – Stavanger, 220 km.

Vandaag kunt u kennis maken met de grillige kustlijn van de Noorse fjordenkunst, want via verschillende eilanden rijden we naar Stavanger, De veerboten van Halhjem naar Sandviksv姥n naar Mortevika staan op het programma. Daarna naar Stavanger. Deze plaats was al vanaf de middeleeuwen een belangrijke havenplaats, maar tegenwoordig dankt deze stad zijn welvaart voornamelijk aan de olie industrie. Rondom de oude kerk ligt het knusse centrum met vele fraaie gerestaureerde huizen. Dinner en overnachting in Stavanger of omgeving.

Dag 8 Zondag: Stavanger – Vrådal, ca. 250 km.

De dag begint met een schitterende boottocht door de Lysefjord, waar we de beroemde prekestolen boven ons uit zullen zien rijzen. Daarna volgt een spectaculaire rit over de hoogvlakte naar het lieflijke Setesdal. Via Dalen rijden we naar Vrådal, waar we twee nachten verblijven.

Dag 9 Maandag: Boottocht Telemarkkanaal, ca 190 .

Het telemarkkanaal is de binnenvaartroute tussen het merengebied in Telemarken en het met de zee in verbinding staande Skien. De waterweg bestaat uit meren en gedeeltelijk gekanaliseerde rivieren, waarin een groot aantal sluizen zijn aangebracht om het hoogteverschil op te vangen. We maken een boottocht door een deel van dit kanaal aan boord van de m.s. Victoria of de m.s. Henrik Ibsen.

Dag 10 Dinsdag: Vrådal – Oslo, ca 290 km

Afscheid van de provincie Telemark, het heuvelachtig en soms bergachtig gebied met uitgestrekte bossen en talloze meren, want Oslo staat op het programma. Bij Heddal stoppen we even bij de grootste staafkerk van het land. Daarna richting Oslo voor een stadsrondrit, waarbij de belangrijkste bezienswaardigheden op het programma staan: bezoek aan het raadhuis en het fraaie Frongnerpark met honderden beelden van Gustav Vigeland. Diner en overnachting in omgeving van Oslo.

Dag 11 Woensdag: Oslo – Amesterdam.

Afhankelijk van de vluchttijd heeft u in de ochtenduren misschien nog gelegenheid om bijvoorbeeld het Folkemuseum op Bygdøy te bezoeken. Dan naar het vliegveld om in te checken voor de vlucht naar Amsterdam. U reist op eigen gelegenheid van Schiphol naar huis.